KA1 Erasmus+

Az ESTV Híradó c. műsorának összefoglalója:


„SZAKMAI GYAKORLAT TESZI A MESTERT”

Az európai uniós projekt záró rendezvényére 2017. április 6-án került sor Vácott, az Althann Vendégházban. A rendezvényen részt vett a német projektpartner képviseletében Marco Gutsche gyakorlati oktatásvezető úr két kollégájával, akik tanulóink munkáját irányították Berlinben.

Burjánné Török Orsolya projektkoordinátor a következőképpen foglalta össze a projekt eredményeit:

Iskolánk, a Váci Szakképzési Centrum Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája európai uniós támogatásban részesült. A projekt lehetőséget adott összesen 14 diákunk számára, hogy nyári szakmai gyakorlatát a berlini székhelyű Renafan Kft idősotthonában töltse le.

2015 nyarán 6 tanulónk töltötte egy hónapos nyári szakmai gyakorlatát Berlinben, ők akkor az érettségi utáni szakképzésben tanultak. 2016-ban 8 tanulónk töltötte a nyári gyakorlatot Berlinben, ugyanabban az idősotthonban, mint az első csoport. Utóbbi diákjaink igen fiatalon, 16 évesen érdemelték ki ezt a lehetőséget. Mivel két különböző korcsoportú diákok utaztak, a két szakmai gyakorlat is különbözőképpen szerveződött, a második turnusban részt vevők felkészítése szisztematikusabb, a már meglévő tapasztalatokra épült, a 10. évfolyamos diákjaink már a Renafan által biztosított tananyagból készülhettek fel, míg az első turnus résztvevői – a szakmában már jártasabbak voltak, így számukra a cég a szakmai gyakorlaton felül külön tanfolyamokat is biztosított, melyekről tanúsítványokat is kaptak.

Sokan kérdezhetik, mitől másabb Németországban elvégezni a szakmai gyakorlatot, hiszen az Unión belül, ha képzési rendszerünk különböző is, a tananyag és az elvárások ugyanazok, ill. nagyban hasonlóak. Ez így is van, ezért vált lehetővé számukra az itthon tanultak külföldi hasznosítása, begyakorlása. Mindemellett törekedtünk arra, hogy diákjaink a legfelkészültebben érkezzenek meg Németországba, ezért délutáni különórákban biztosítottuk számukra a szakmai és szaknyelvi felkészítést, sőt: még lélektani felkészítést is kaptak, hiszen egy hónapig egy idegen országban kellett tartózkodniuk egyedül, egymásra utalva.

Mind a 14 diákunkról elmondhatom, hogy szerencsés helyzetbe kerültek, hiszen az iskola tanárainak köszönhetően felkészülten kezdhették el nyári gyakorlatukat Berlinben. A Renafan vállalat projektcsapata mind az előkészületekben, mind a kinti gyakorlat során a legkörültekintőbben, minden részletre odafigyelve szervezte meg diákjaink mindennapjait. A fiatalokhoz megértően közeledtek, motiválták őket, megtanították őket olyan eszközök használatára, melyeket itthon egyelőre csak elvétve láthatunk. A mentorok egyenrangú félként kezelték őket, ha hibáztak, nem járt érte dorgálás. A szabadidős tevékenységükről is gondoskodtak, kirándulni, múzeumokba kísérték el őket. A szakmai tapasztalatszerzés mellett kinyílt előttük a világ, megismerték Berlin jelenét és múltját, beleláttak a német emberek életébe és szokásaiba, a gyakorlati idő végére már otthonosan mozogtak a világvárosban.

Az Europass bizonyítvány, amit a projektzáró rendezvényen átvettek, egy olyan európaiságot jelent számukra, amivel biztosabban mozognak majd a munkaerőpiacon, amivel előnyt élvezhetnek a munkavállalásnál, egy érték, amivel többé váltak mind szakmailag, mind emberileg.
Az Europass bizonyítványokat német és magyar nyelven állítottuk ki számukra. A bizonyítványban felsoroltuk a gyakornokok Berlinben elvégzett feladatait és megszerzett kompetenciáit, melyek a következők:

A SeviceLeben Tegel idősotthonban ellátott feladatok:

Segítségnyújtás alapgondozásban (ágyazás, mobilizáció, öltöztetés,testápolás, táplálás, folyadékbevitel, kiválasztás)

Profilaxisok (esés, mozgásbeszűkülés, dekubitus, trombózis, Intertrigo, légzés, nyálkahártya parotitis obsipatio, cystitis ) alkalmazása

Segítségnyújtás az ápolási beavatkozásokban ( vitális paraméterek ellenőrzése, gyógyszerelés, sebellátás, kompresszióterápia)

Megszerzett szakmai ismeretek és kompetenciák:

- ágyazás ( betegágyak ellátása, rendbetétele)
- a lakók mobilizálása segédeszközökkel vagy anélkül (emelők és a mobilitáshoz használatos gyógyászati segédeszközök használata )
- rollátorral vagy kerekesszékkel közlekedő lakók kísérése
- hátkímélő munkavégzés
- a lakók ágyba helyezése ill. ágyban való mobilizálása
- teljes vagy részleges fürdetés ágyban vagy mosdótálnál
- szájápolás, fogápolás, protézis, bőr, haj, szakáll és körömápolás
- lakók felöltöztetése, levetkőztetése
- segédkezés táplálásnál , itatásnál, PEG szonda használata
- segédkezés kiválasztásnál, szilikonos katéter használata
- ápolási rizikók felismerése és a megfelelő profilaxisok használata
- vitális paraméterek ellenőrzése
- gyógyszerezés ellenőrzése és az orvos által elrendelt gyógyszerek beadása
- seb és kompressziós kötések/harisnya feladása
- higiéniás előírások betartása

megszerzett nyelvtudás

- képes szakmai szókincs használatára
- megért a célnyelven közölt alapápolási és gondozási utasításokat
- németül alkalmaz ápolási és gondozási szakszavakat

szervezési képességek

- képes munkafolyamatokat megtervezni és strukturálni
- a célnyelven információt adni, kapni és továbbítani
- demens foglalkozásokat levezetni

megszerzett szociális képességek
- képes csapatban dolgozni
- a lakók egyéni szükségleteit szem előtt tartani
- a felmerült problémákról beszélni
- a konfliktusokat kezelni

Burjánné Török OrsolyaErasmus+ KA1 - Tanári mobilitás

Nyertes pályázatok 2015-ben

Projekt leírása

magyar nyelven:


angol nyelven:

A projekt alapinformációi

Projekt eredmények

A projekt hatása

Beszámolók

Burjánné Török Orsolya:


Hóringerné Kozák Eszter:


Marcsok Marianna:


Rodney Ágnes:

Képek

mobilitás1:

mobilitás2:oklevelek:
Local Health for Global Health: Care and Share

2015 - 2018

A projekt weboldala:
http://globalhealthcarean.wixsite.com/local-health

A projekt Facebook-oldala:
https://en-gb.facebook.com/localhealtherasmus/about

Hajrá Selye! Hajrá Erasmus+!

Iskolánk, a VSZC Selye János Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskolája KA2 Erasmus+ pályázatot nyert, öt másik országgal közösen. Pályázatunk címe: „Local Health for Global Health: Care and Share”, amit valahogy úgy fordíthatunk le, hogy „Helyi Egészség a Globális Egészségért: Törődés és Osztozás”. Nem véletlen a projekt témája, sőt mi több, mi javasoltuk, hiszen iskolánk neveli a kórház szomszédságában, a jövő ápolónőit és egészségügyi dolgozóit. A projekt 3 éves kifutású, és intézményünk mellett részt vesz benne Csehország, Portugália, Horvátország, Bulgária és Észtország egy-egy középiskolája.

Mivel projektünk 3 évig tart, ez azt is jelenti, hogy a résztvevő iskolák minden évben kétszer találkoznak és dolgoznak a projekten, persze mindig másik országban. Így minden iskola/ország egyszer házigazdája lesz a színes programok kavalkádjának. A sort Csehország nyitotta. Számunkra ismerős volt a terep, hiszen a Selye szoros kapcsolatot ápol Uherské Hradiste város gimnáziumával, együtt már két sikeres diákcserét bonyolítottunk le.

2015. november 7-én reggel 6-kor izgatottan integettünk a kisbuszból a hajnali ködben az iskola szakmai igazgatóhelyettesének és a biológia tanárnőjének, akik kellemesen meglepték a két tanárból (Szilágyi Boglárka, Papp-Törek Józsefné) és öt diákból (Konecsni Domiciána 11.b, Rózsa Hajnalka és Toman Barbara 12.b, Demény Martin 13.c és Kiss Valentin 12.c) álló csapatot. Úticélunk Prága, a cseh főváros volt, ahol a hét főből álló csapatból, csupán egy ember járt az utazás előtt. Amikor az utolsó társaság is befutott, egész sokan lettünk, mert minden országból öt diák és két tanár érkezett. Pályázatunk címéhez híven, a nevezetességeket is úgy válogatták ki vendéglátóink, hogy kapcsolatban legyenek a projekttel, azaz többek között a várban megtudtuk, hogy milyen volt az élet és az egészségügyi ellátás II. Rudolf uralkodása alatt, és megnéztük az alkimisták utcáját is. Prága gyönyörű volt, és a húsz fokos novemberi „tavaszban” az „arany városban”, a Moldva folyó is aranylott a szikrázó napsütésben.

Másnap késő délután hagytuk el a „száztornyú várost”, és vonatunk gyakran 160km/h sebességgel száguldott, így három óra alatt megtettük a közel 300 km-es távolságot. Az állomáson minden diákot várta a befogadó családja, akiknél a hátralevő 5 napot töltötték, élvezve a cseh vendégszeretetet és gyakorolva az angol nyelvet.

A projekt munkanyelve az angol, és a diákok az egy hét alatt kamatoztathatták és fejleszthették nyelvtudásukat. Már a kiutazás előtt rengeteg feladatunk volt, melyekre szorgalmasan készültünk. A résztvevő tanulóknak készíteniük kellett egy nagy posztert egy, az adott országra jellemző betegségről, amit a cseh gimnáziumban kiállítottunk. Mi magyarok, a tuberkulózist választottuk. A diákok közösen dolgoztak a feladaton a szabadidejükben, így mire kiérkeztek Csehországba, egy összekovácsolódott csapatként álltak helyt a különböző feladatoknál. Ezen kívül minden diáknak prezentációban kellett bemutatnia az országát, iskoláját, jellegzetességeit. A sok gyakorlásnak megvolt az eredménye, diákjaink ügyesen adták elő angol nyelvű előadásaikat.

Az egy hét alatt a hat ország diákjai együtt dolgoztak a feladatokon, vegyes csoportokat alkotva. Volt még gyógytea kóstolás, valamint Erasmus-nap is. Ezen az eseményen minden ország kapott egy asztalt, ahol az otthonról hozott jellemző ételekkel kínálta a többieket. A magyarok asztala népszerű volt, a sok szaláminak, keksznek és csokinak köszönhetően. Rengeteg helyen jártunk a projekt témája kapcsán. Megcsodáltuk a Macocha Abyss cseppkőbarlangot, ahol hallottunk a barlangterápiáról, Luhacovicén megkóstoltuk a híres gyógyvizet, az austerlitzi csatamezőn lévő múzeumban megtudtuk, hogy a csatának milyen következményei voltak a lakosság egészségére nézve, a buchlovicei kastélyban hallottunk a tífuszjárványról és a járvány korabeli kórházakról, Modrán pedig megnéztünk egy gyógynövénykertet. Uherské Hradistén a helyi kórházat is meglátogattuk, hogy az egészségügy múltja után a jelenlegi állapotot is megtekinthessük. Természetesen a sportolás sem maradhatott el, a fiúk és a lányok lelkesen floorballoztak.
Rengeteg dolgot megtudtunk az egészségügy múltjáról, a cseh vendégszeretetről, a csapatmunkáról, az alkalmazkodásról és egymás segítéséről. Sok-sok élményben volt részünk, és ahogy Portugál kollégám mondta: „That was just the beginning.” azaz „Ez csak a kezdet volt”. A következő találkozás Portugáliában lesz, jövő májusban. Már elkezdtünk készülni…

Szilágyi Boglárka
projekt koordinátor

Szülői értekezlet:

Szülői értekezletet tartunk a 2016 nyarán megvalósuló németországi szakmai gyakorlatra jelentkezettek szüleinek. A szülői értekezleten jelen lesz a berlini partnerintézmény részéről Christian Deckert projektkoordinátor és Marco Gutsche ápolási osztályvezető helyettes is, akik tájékoztatást adnak a szakmai gyakorlat lebonyolításáról és megválaszolják a szülők kérdéseit.
Időpont: 2016 január 18:00, 107-es terem
Német gyakorlat Berlinben:

Letöltés:


Jelentkezési lap:

Letöltés:


Diákjaink Németországban:

Letöltés: